Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Amiga spel från år 1990
Kompositör: Chris Hülsbeck

Omslagsbild Omslagsbild Omslagsbild

Turrican II till Amiga var ett spel jag tyckte var grymt på den tiden skapad av Manfred Trenz. Det kändes nytt och fräscht med bra grafik och stora öppna banor. Bakgrundsmusiken passade oerhört bra som enbart den hade räckt till för att röja vidare. Men tyvärr kom jag inte längre än till ca halvägs in i spelet, antingen var det för långt för mig eller så tröttnade jag lite. Kanske en kombination av båda. Men å andra sidan så var det inte många spel som jag lyckades komma till avslut.

Turrican blev annars en väldig populär spelserie med dess tekniska prestanda som grafik och stora öppna banor man kunde röra sig fritt i alla riktningar som många inte trodde var möjligt när det först kom till Commodore 64 (C64). Spelet utvecklades också samtidigt till Amiga med stora förbättringar.
Nedan i videospellistan kan du se plattformarna som Chris Hüslbeck har komponerat musiken till - Amiga, C64, Megadrive och SNES, samt en video om spelets historia.

 
     

Kompositören Chris Hülsbeck är en levande legend som har gjort en mängd med bra och kända spelmusik och Turrican är inget undantag. Musiken i titeln är en av de mest kända till Amigan. Den till Turrican II verkar vara populärast att remixa. Trots att Chris Hülsbeck har komponerat musiken till både Amiga och C64 samt till Mega Drive och Super Nes så finns det låtar som bara finns specifikt till ena plattformen. Han har lyckats forma musiken till ett bra tema som låter unikt för just det här spelet. Undantaget är musiken till C64 som särskiljer sig lite jämfört med de andra plattformarna.
Till C64 finns bakgrundsmusik endast till ett fåtal banor p.g.a begränsad utrymme där grafiken och storleken på banorna tog för mycket plats. Turrican III har istället bara bakgrundsmusik och inga ljudeffekter alls.

Man kan nog tacka Chris Hülsbeck för spelets enorma succé, så bra var musiken, framförallt till Amiga där han kunde utnyttja ljudchippet Paulas fulla potential. Han var dessutom en av få kompositörer som kunde bemästra arkitekturen i Genesis ljudchip till Mega Drive som lyckades därför producera några av de bästa musiken som någonsin har hörts till den konsolen.

Nedan har jag valt ut de bästa låtarna från Turrican spelserien. Det var ingen lätt uppgift att gå igenom 100+ låtar från Amiga, C64, Megadrive och SNES, alla komponerade utav Chris Hüslbeck. Ändå exkluderade jag samtliga bosslåtar och andra småljud. Antal remixar kommer vara betydligt fler att behöva gå igenom.

Turrican (1990)

Turrican II (1991)

Turrican III (1992)

Njut av mina utvalda favoritremixar nedan, ett flertal remakes och elektroniskt i trance-stil men även andra stilar förekommer som en liten kontrast.
I början när artikeln skapades var det bara ca 15 remixar, nu efter flera dagars intensiv genomgång och uppdaterad artikel landar det på 100+

- Remixar

    Warning: fopen(https://docs.google.com/spreadsheets/d/1o5LGSeDWPqXCsro5cjYV1Qd73_ICFciNL2jU5APRlqw/gviz/tq?tqx=out:csv&tq&range=b95:j249 &gid=11): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /home/siddanne/public_html/net/tmp/sourcerer_php_e758e6024adad262c163dfb62993aae1 on line 11

Vilken remix gillar du bäst?
Glöm inte att det går att rösta på nästan alla remixar genom att klicka på den gröna pilen som syns under uppspelning. (registrering krävs, gratis förstås)

Intressanta snabbfakta:

Spelpappan som också lägger upp retromusik på bl.a. Amigaspel förklarar det unika och komplexa med musiken som skapades till Turrican på Amigaplattformen som få kompositörer kunde behärska på den tiden.

Musiken till Turrican är fortfarande populär så Chris Hülsbeck har förnyat musiken till Turrican med hjälp av finansiering från Kickstarter. Första projektet blev klart slutet på år 2013 - The Turrican Soundtrack Anthology
Vol.1 Vol.2 Vol.3 Vol.4
Läs även intervjun med Chris Hülsbeck inför produktionen av mästerstycket.

Chris Hülsbeck jobbade med Trenz för första gången med spelet R-Type år 1987.

Spelskaparen Manfred Trenz fick namnet Turrican från ett italienskt efternamn, Turricano, i en telefonkatalog i Tyskland, Düsseldorf.

Manfred Trenz fick sin inspiration bl.a. från Metroid 1986.
Bilden i Title Screen till Turrican 1 (1990) är slående likt albumet från Manowar utgiven 1988.

Spelföretaget Rainbow Arts insisterade att byta till namnet Hurrican när demot släpptes år 1989.

När Turrican II släptes året efter blev Amiga huvudplattformen som var mycket bättre planerad med en bakgrundshistoria, vilket saknades i Turrican I. Det var även det året Turrican porterades till ännu flera plattformar (se Official Turrican Games). Därefter har det eskalerats till flera olika kloner och former.

Turrican III började utvecklas redan strax efter 2:an lanserades men möttes av en del motgångar mellan utvecklarna och spelföretaget när spelkonsoler började ta marknadsandelar från datorerna. Då fick Mega Turrican och Super Turrican också komma in i bilden på Mega Drive och Super Nes respektive. Den besvärande historien kan du läsa här på Hardcoregaming.

Mer om Turrican spelserie kan läsas här på Hardcoregaming och en dedikerad sida med även uppdaterade nyheter och rykten finns här Turrican SETA.