Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Amiga spel från 1989.
Kompositör: Jason C. Brooke

Arkadkabinett Amiga Amiga Amiga Arcade start Megadrive start Amiga Outrun Europa

OutRun var ett väldigt populärt bilspel till arkaden år 1986 som blev en storsucce och utgavs till nästan alla plattformar som fanns åren efter. År 1989 utgavs den till Amiga som var något jag spelade rätt så flitigt.
Tyvärr blev det en dålig konvertering av US Gold från Segas arkadspel, speciellt då till Amiga som trots sina då avancerade 16-bitars fick en bedrövlig grafik. De blandade t.o.m. ihop musiktitlarna Passing Breeze och Magical Sound Shower. Men mest bedrövligt är ljudet under de första 40 sekunderna. Fattar inte hur deras tankeverksamhet gick till när de bestämde sig för att ha med en läskig röst som presenterar US Gold från Sega ackompanjerad med en horribel orkesterstråk som skulle passa till en skräckfilm från 20-talet. Ja, lyssna själva på den första videon.
Megadrive är den konsol som har lyckats komma närmast i kvalité från Arkadversionen.

 
     

Musiken definerar verkligen OutRun, en tidslös klassiker med en slags Hawaii-stil över det hela som var originellt komponerad av Hiroshi Kawaguchi som även har komponerat musik till spelen Hang-On , After Burner och Virtua Fighter 3 m.m. Magical Sound Shower är nog den som mest kännetecknar spelet till följd av Passing Breeze och Splash Wave. Det finns även en fjärde låt, Last Wave, som inte är så intressant för mig. Musiken till Amiga är lite förkortade, framförallt de två sistnämnda, som bara har med huvudmelodin och kan låta lite för enformigt under spelets gång.
Appropå musiken till Amigan, så var den det enda som lyckades bli bra under konverteringen tack vare Jason C. Brooke som jag gillar lite skarpare än Arkadversionens... som visserligen också är skön men lite för mild kan jag tycka. Jeroen komponerade även till C64 versionen.
Turbo OutRun som kom till Nord Amerika 1989 och 1991 fick Europa en egen variant som blev OutRun Europa. Dessa hade dock väldigt lite med Sega att göra men musiken till OutRun Europa för Commodore 64, också komponerad av Jeroen Tel, hade några godbitar. Amigaversionen hade en annan kompositör som inte är lika nödvändig att ha med här.
Jag har inte så mycket att skriva om kompositörerna egentligen. Tror inte jag kommer lista fler spel som dem har medverkat i. Men från Jeroen Tel däremot kommer det finnas mera utav.

OutRun

Njut av mina utvalda favoritremixar nedan.

- Remixar

Vilken remix gillar du bäst?
Glöm inte att det går att rösta på nästan alla remixar genom att klicka på den gröna pilen som syns under uppspelning. (registrering krävs, gratis förstås)

Intressant snabbfakta:

OutRun var först i historien med att låta spelaren välja bakgrundsmusik till spelet. Efter man kastade in mynten kunde man i en virtuell radiostation välja låt genom att vrida på ratten. När spelet släpptes till hemkonsolerna medföljde det även ett kasettband med spelmusiken.

OutRun var den bäst säljande arkadspel år 1986 med över 20 000 sålda arkadkabinetter världen över inom ett år. Fram till år 1993 såldes det 30 000 arkadkabinetter välrden över.

Det sägs att skaparen Yu Suzuki fick sin spelidé från filmen The Cannonball Run som kom år 1981.