Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

C64 spel från 1987
Kompositör: Ben Daglish m.fl.

Omslagsbild Omslagsbild Omslagsbild Omslagsbild Omslagsbild Omslagsbild

Last Ninja till Commodore 64 (C64) var ett spel jag spelade med nöje skapad av Marc Cale år 1987 som även grundade spelföretaget System 3 5 år tidigare. Last Ninja på C64 och Last Ninja 2 på Amiga var ett av de få spelen jag lyckades avsluta. Jag minns att ha spelat Last Ninja 3 på Amiga också men tror inte jag avslutade den. Grafiken var riktigt bra på den tiden och det isometriska perspektivet kändes originellt. Fastän det saknas ljudeffekter så understryks det hela av en riktig genial bakgrundsmusik, vilket inte var helt fel för då kunde alla tre SID kanalerna tillägnas enbart till musiken. Idag klassas spelserien som en av de absoluta klassiker från epoken.

Last Ninja kom först ut till C64 år 1987 men till Amiga dröjdes det till år 1990 med titeln Ninja Remix. Det var en värdig version med förbättrad grafik och musik vilket inte är helt oväntat när det ändå kom tre år senare på en kraftfullare dator. På samma år (1990) släpptes även Last Ninja Remix till C64 med lite bättre grafik och remixad musik på efterföljaren, Last Ninja 2 också på C64, som släpptes året innan (1989). Det var först Last Ninja 3 som kunde släppas samtidigt till båda plattformarna år 1991.

En nackdel med spelet var spelkontrollen då det var svårt ibland att få ninjan hoppa dit man ville och tilldela slag istället för att plocka upp föremål mitt under kampen. Tyvärr blev det heller inte bättre på andra plattformar, det blev t.om. sämre, även till Amiga.
Nedan i videospellistan kan du se spelserien på båda plattformarna och missa inte de två sista i spellistan om två olika Kickstarter kampanjer, Den ena med Matt Gray han själv som komponerade originalet till Last Ninja 2 och den andra om ett norskt hårdrockband som spelar in ett album med Last Ninja låtar.

 
     

Varken Ninja Remix eller Last Ninja 2 på Amiga har någon laddningsmusik mellan nivåerna som det finns på C64. Musiken på Amiga är av en modernare kvalité vilket inte är överraskande tack vare bra kompositörer på det nyare och bättre ljudchippet Paula men Jochen Hippels version på just Central Park låter ganska lamt. Fast de övriga och framförallt The Palace samt Inner Sanctum gjorde han det bättre som faktiskt låter skönare att lyssna på än Ben Daglish och Anthony Lees version på C64. Last Ninja 2 är det däremot snarlikt mellan de båda plattformarna som har en liknande rå känsla i musiken.
Men för guds skull, missa inte att lyssna på stereo Dolby versionerna med stereohörlurar som du hittar nästan sist i ovan videospellista.

I föregående paragraf kunde du läsa tre olika kompositörer men hela Last Ninja spelserien fick en blandad kompott på inte mindre än sex olika kompositörer på båda plattformarna. Last Ninja på C64 hade för ovanlighetens skull två kompositörer som gjorde ca hälften av låtarna var. Till Last Ninja 3 är det en och samma kompositör till båda plattformarna men först inför denna artikeln insåg jag att musiken till C64 är helt annan som faktiskt låter mycket skönare jämfört på Amiga. Som du märker så är det rena assymetrin med musiken i denna spelserie likaså mellan de båda plattformarna.

Last Ninja har en liten orientalisk klang i några av låtarna, likaså på Last Ninja 3 medan 2:an har en hårdare och tuffare stil blandat med irriterande och läskiga ljud på andra nivåer. Fastän det finns en hel del riktiga bra låtar i hela spelserien så är också en del riktigt jobbiga, speciellt till 2:an. De mest populära måste vara The Wastelands i Last Ninja och Central Park i Last Ninja 2. Musiken på övriga plattformar som Apple II(gs) och NES var så undermåliga att det inte är värt att gå in på detaljer.

Nedan har jag valt ut de bästa låtarna från Last Ninja spelserien. Kompositören visas under uppspelning på respektive låt, förutom på Last Ninja 3.

Last Ninja (1987)

Last Ninja 2 (1988)

Last Ninja 3 (1991) (Reyn Ouwehand)

Njut av mina utvalda favoritremixar nedan, ett flertal remakes och elektroniskt i trance-stil men även Heavy Metal på elgitarr är populärt samt andra stilar som en liten kontrast.

- Remixar

Vilken remix gillar du bäst?
Glöm inte att det går att rösta på nästan alla remixar genom att klicka på den gröna pilen som syns under uppspelning. (registrering krävs, gratis förstås)

Intressanta snabbfakta:

Flera låtar i Last Ninja var inspirerade från annan musik. Reyn Ouwehand hade en låt medan Matt Gray hade så många som fyra, eller tre...
(1990) Last Ninja Remix The Sewers är taget från filmen Merry Christmas Mr.Lawrence (2:00) (1983)
(1990) Last Ninja 2 The Sewers påstås vara från spelet Kentilla Main Theme av Ron Hubbard, men själv har jag svårt att höra några likheter...
The Office Loader är hyfsat likt låten Beat Dis av gruppen Bomb The Bass (1988).
The Office är taget från Midnight in Tula med gruppen Tangerine Dream (1982).
The Mansion är inspirerad från början av låten Alchemy of The Heart (0:30) med gruppen Tangerine Dream (1987)

Hela Last Ninja serien, när det släptes (och vilka som inte släptes) och till vilka plattformar:

Varför portering till övriga plattformar inte blev lyckade är inte så konstigt när spelföretagen inte fick någon källkod att gå efter och fick då rekonstruera helt och hållet från början

En fjärde del av Last Ninja var under utveckling och tänkte släppas år 2004. Spelet var rätt så likt Ninja Gaiden som då också var under utveckling. Ett nytt försök år 2007 var på gång men Marc Cale bojkottade den eftersom han tyckte det inte var en tillräcklig WOW faktor. » Läs mer

Spelet utvecklades först i över ett år för System 3 i Ungern av utvecklingslaget SoftView men finansiering upphördes och det ungerska laget stod inte längre kvar som några medverkare för deras arbete. Spelet skrevs i "Forth" som var alldeles för långsam och laget fick aldrig fram något animerande koncept. All kodning togs tillbaka till London av Cale och en ny spelmotorn skrevs från grunden av John Twiddy.
Cale påstår dock att hela idén och konceptet var i stort sett hans egna, som det isometriska perspektivet som han höll så kärt. En full 3D version var att föredra men datorer på den tiden var inte kraftiga nog. Källa: wiki

Mer info, nyheter och annat kul kan du läsa på Last Ninja Archives