Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Amigaspel från 1993
Kompositör: Jon Hare/Richard Joseph

Omslagsbild Cover

Cannon Fodder var ett väldigt populärt spel och var en av mina favoriter som jag spelade ofta på Amiga 500. Spelet fick dessutom höga betyg mellan 93-95% hos flera speltidningar där en av recensenterna från tidningen Amiga Computing fick huvudvärk i försök med att hitta felaktigheter i spelet utan att lyckas. Spelet konverterades till flera andra plattformar, Atari, PC DOS, Sega Mega Drive och SNES. Även Gameboy Color men inte förrän sju år senare.
Utan att låta för narcissistiskt, men att styra dessa små soldater från ett fågelperspektiv med ena musknappen och peppra fienderna med den andra var hysteriskt underhållande. Speciellt när man kunde fortsätta peppra fiendens döda kropp, innan den magiskt försvinner, i oändlighet och se den studsa och hoppa som ett lekfullt barn på en studsmatta med en fullt sprutande ketchupflaska. Inte så konstigt varför spelet kritiserades av media för att vara för våldsamt och glorifiera krig. De mest ironiska och svarta humorn finns i låttexten och bilden där rekryteringen av soldaterna sker framför kullen med de stupades gravar.

 
     


Signaturmelodin till Cannon Fodder har nästan aldrig varit så populär med dess brutala men ironiska och katchiga låttext som var lätt att sjunga med - "War! Has never been so much fun". Originalet håller annars fortfarande sin klass men det finns en remake med finputsad kvalité som låter riktigt härligt. Intressant nog har musiken spelats live med självaste John Hare på diverse föreställningar. Senaste jag kunde hitta var från år 2014.

Höjdarlåten måste vara den som spelas under rekryteringen och efter varje slutförd uppdrag hos hjältarna (Heroes in Victory) samt de stupade (Lost in Service). En sorgsen kanske, men ändå riktigt skön. Remixarna med elgitarr förhöjer känslan till en ny nivå - speciellt den av Von Havel.
Cannon Fodder 2, uppföljaren året efter, låter intromusiken för mina öron istället som en pina men uppföljaren blev förlåtet när jag hörde nästa låt som spelas under rekryteringen.

Utvalda originalljudspår

Njut av mina utvalda favoritremixar nedan, mestadels elgitarr, men även symfoni kanske, remakes och en vokal med självaste Jon Hare.

- Remixar

Vilken remix gillar du bäst?
Glöm inte att det går att rösta på nästan alla remixar genom att klicka på den gröna pilen som syns under uppspelning. (registrering krävs, gratis förstås)

Intressant fakta - De fem första namnen eller så på soldaterna är smeknamn tagna från spelutvecklarna. De första två var mest kända som också de flesta ville hålla kvar i liv så länge som möjligt. Somliga var så envisa att börja om nivån enbart för att Jools eller Jops råkade dö under uppdraget. Jag var en av dem kan jag erkänna fastän uppdraget kunde slutföras utan dem.
Jools (Julian Jameson) programmerade spelet. Jops (John Hare) designade banorna och även musiken tillsammans med RJ (Richard Joseph).

Lost in Service som jag kallar för heter egentligen Narcissus och skrevs först av en tonårig Jon Hare som en kärlekslåt år 1984 och uppträdde live på scen samma år. Nio år senare använde han melodin till spelet Cannon Fodder och i samma veva gjorde han även en inspelning av sin originalmusik. Källa Soundcloud och Youtube med kommentar från Jon Hare.

Cracktrolåten till Cannon Fodder 2 är riktigt grym den med, speciellt remixen, och den kan du hitta bland demoscenen (eller här till höger bland relaterade artiklar) med namnet Anarchy Menu 1 av 4-mat (Mathew Simmonds), en medlem i demogruppen Paradox.