Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Amiga spel från år 1990
Kompositör: David Whittaker

Europeisk Amiga & C64 Europeisk Mega Drive Amerikansk Genesis

Golden Axe var ett spel jag spelade rätt så flitigt. Underhållande sidoscroll hugg- och hackspel med fantastisk upphöjande musik - den perfekta kombinationen. Golden Axe var ett av de populäraste spelen från Sega som först släpptes 1989 till arkaden och släpptes till flera olika plattformar, däribland till Amiga året efter och var ett av de få spelen som jag lyckades avsluta, mestadels tack vare att den var hyffsat kort.
Skaparen Makoto Uchida fick sin inspiration från karaktären i filmen Conan The Barbarian med Arnold Schwarzenegger och spelmekaniken från Double Dragon. Lustigt nog var även skrik ljudeffekterna också från Conan samt från filmen Rambo. Efterföljarna kom år 1991 och 1993 samt ett par spinoffs till flera plattformar, men varken till Amiga eller arkaden. Personligen tycker jag efterföljarna förlorade den originala känslan.

I videolistan kan du jämföra mellan de olika plattformarna, speciellt musiken.

 
   

Musiken komponerades först av Tohru Nakabayashi men när spelet kom till Amiga var det David Whittaker som tog på sig rollen och Jeroen Tel till Commodore 64. Fastän de två lät helt olika varandra så passade de bra in på sin respektive spelplattform. Arkadmaskinen har förstås bättre grafik men tack vare de populära ljudchippen på Amiga (Paula) och Commodore 64 (SID) tycker jag musiken låter mycket bättre, renare och skönare att lyssna på än Arkad och Megadrive versionen.

Amigaversionen har bara tre bakgrundslåtar under spelets gång - Wilderness och Path of Fiend som spelades på varannan nivå samt Death Adder på sista banan vilka också är förkortade som gör de mer enformiga. Det fanns ytterliga två bra låtar som inte kom med till Amigan - Battle Field som spelas sist på varje nivå med större bossar och Turtle Village 1 som spelas på nivå 2.
Det var lite olyckligt eftersom David kunde även ha gjort dessa mycket bättre. Kanske p.g.a. spelstorleken inte skulle överstiga fler än en diskett. Nåja, ska inte klaga när C64 hade bara en bakgrundslåt under spelets gång, Battle Field och låten Wilderness spelas istället i början under titeln.
Amigans svaghet var att både musiken och ljudeffekterna delade på max fyra ljudkanaler. Vilken innebär att vissa ljudeffekter stör ut musiken, som tydligt kan höras i videon. Men Golden Axe på C64:an var man tvungen att välja antingen musik eller ljudeffekter.

* Uppdatering oktober 2016
Upptäckte nyligen en underhållande podcast med två killar som snackar om retromusik från videospel. Den allra första episoden som släpptes år 2014 pratar de om Golden Axe. Tyvärr inkluderade de inte musiken från Amiga, inte heller C64, men det är fortfarande värt.

 • Pixelated Audio

Utvalda originalljudspår

Njut av mina utvalda favoritremixar nedan blandat med elektronisk trance-stil, elgitarr och även orkestral.

- Remixar
 • Wilderness Makke
 • Wilderness AMIworx
 • Wilderness MusicWizard
 • Wilderness Ic3m4n
 • Wilderness daXX
 • Wilderness Aki Järvinen
 • Wilderness daXX
 • Wilderness Teo
 • Path Of Fiend Aki Järvinen
 • Path Of Fiend daXX

Jag må säga att det var lyckligt att David Whittaker valde att komponera musiken till Amigaversionen eftersom vid denna tidpunkten, sena 80-talet, var det en hektisk tid med en massa efterfrågande projekt. David har komponerat fler låtar än de flesta kända kompositörer tillsammans. De projekt som han inte hann med vidarebefordrades faktiskt till andra spelkompositörer, däribland även till några av sina vänner. En av vännerna var Rob Hubbard som är ytterligare en kompositör med sköna låtar bakom sig som t.ex. till spelen Goldrunner, Human Race, International Karate och Monty On The Run. Alla dessa finner du också listade på min sida inom en snar framtid.

Mer om Golden Axe serien kan läsas här - Hardcoregaming

Vilken remix gillar du bäst?
Glöm inte att det går att rösta på nästan alla remixar genom att klicka på den gröna pilen som syns under uppspelning. (registrering krävs, gratis förstås)